Lucky

Miauwkesdag 2019: Al voor het vierde jaar op rij, organiseerde Veronique Puts, Oppermiauwkeslady, haar legendarische Miauwkesdag. Het opzet is gelijkgestemde kattenliefhebbers samenbrengen voor een gezellige namiddag, vol kunst, kattenverhalen, boeken, met een hapje en een drankje.
Traditiegetrouw begon de Miauwkesdag, na een ontvangstmoment, met het officiële gedeelte, dat – zoals vanouds – humoristisch vakkundig werd gepresenteerd door Geert Hoste.
Na een inspirerende babbel van kattenspraakwaterval Anneleen Bru, en het immer enthousiaste verhaal van Minister Ben Weyts, kwam het gedeelte waar iedereen in spanning naar uit had gekeken: de uitreiking van de Miauwkesaward.
In tegenstelling tot andere jaren, waarin de genomineerde kattenhelden telkens mensen waren die iets heldhaftigs betekenen voor katten, was het nu aan de heldhaftige katten zelf. Elke kat is bijzonder, maar die vier uitverkoren genomineerden hadden wel elk een uitzonderlijk verhaal. Lucky, ‘onze’ heldhaftige bloeddonor, om te beginnen. En zeker ook Guustje, die zo’n belangrijke rol vervult in het leven van zijn autistische grote vriend Arthur, Gypsy, die voorvoeler was van een kwaadaardig tumorgezwel bij haar vrouwtje, en Mieneke, die kordaat optreedt als haar vrouwtje een epileptische aanval krijgt. Elk van hen werd op gevatte wijze voorgesteld door Geert, aangevuld met een vaak ontroerend gedicht van Els Van Belleghem.
En toen kwam het moment suprême: de bekendmaking van de winnaar. Dat ze allemaal winnaars zijn, lijdt geen twijfel. Maar toen Lucky als winnaar werd uitgeroepen, brak de vertedering helemaal los. Vanja kwam zichtbaar geëmotioneerd haar award ophalen, en kreeg de tijd om, naast Lucky, ook uitgebreid over Pink Paws Pet Rescue te vertellen. De zaal hing aan haar lippen en luisterde werkelijk met open mond naar haar aandoenlijk warm verhaal. Het respect groeide bij elk woord dat ze vertelde. Een uitgebreid applaus en een mooie werkings-cheque later, begon de receptie, waar menig kattenvriend en heerlijke anekdotes hand in hand gingen. En poot in poot, natuurlijk.
Dat Vanja kort na de prijsuitreiking, niet lang van de receptie met zoveel leuke afwisseling kon genieten, is alweer een getuigenis van het intensieve en waardevolle werk dat ze doet. Ze werd naar huis geroepen omwille van een katje dat kritiek was.
Hoe vechten en geluk zo dicht bij elkaar kunnen liggen.
En hoe Pink Paws Pet Rescue nog meer respect opwekt.Als afsluiter: het gedicht van Els Van Belleghem over Lucky, de winnende held:

Lucky.

Hoe het bloed kruipt waar het niet gaan kan,
dankzij Lucky, knappe stoere kater-man,
die de held is voor zoveel andere katten,
het zelf niet beseffend, maar hoog is in te schatten.

Hoe hij, telkens in koelen bloede,
ter hulp komt waar het ontij woedde
door belangeloos bloed te geven
redde hij heldhaftig al menig leven.

Hoe het hem écht in het bloed zit,
stevig in het vel, een man vol pit,
en hij dankzij zijn flinke gestel
een voorvechter is, wonderwel.

Hoe hij, Lucky, en dat meen ik bloedserieus,
deze prachtige knappe vriend
de nominatie voor deze award verdient!

Verslag : Els Van Belleghem, Foto’s : Filip Meutermans en Pink Paws